Ulei esential de chimen

chimen

Chimenul, originar din Europa si Asia, este cultivat mai ales in Bulgaria, Franta, Italia, Grecia si Germania. Planta creste pana la o inaltime de 2 metri, frunzele sunt fin ramnificate, iar florile mici si galbene sunt foarte indragite de albine. Fructele, impropriu numite seminte, au forma de semiluna si miros si gust puternic, asemanator anasonului, datorita uleiurilor eterice continute. Fructele intregi sau macinate sunt folosite ca mirodenii in alimentatie.

Grecii si romanii foloseau planta in curele de slabire. De asemenea, grecii o mai consumau pentru ca le oferea curaj, putere si viata lunga. Medicii greci, Hippocrate si Dioscoride, recomandau chimenul mamelor, in perioada de alaptare, iar  Dioscoride il folosea pentru scaderea poftei de mancare, a retentiei de fluide si a inflamatiilor de la nivelul tractului urinar.

Plinius cel Batran recomanda consumul de chimen pentru intarirea vederii. Peste ani, alti botanisti, studiindu-i cu mai mare atentie lucrarile, au gasit o reteta in care, extractul din pulberea de radacina de chimen era folosit pentru tratarea cataractei, iar cel obtinut din toata planta pentru remedierea problemelor de vedere.

Chinezii si hidusii foloseau planta ca remediu contra veninului de sarpe si scorpion.

Fermierii au constatat o crestere a cantitatii de lapte, la animalele hranite cu fructe de chimen.

Fructele contin 4-5% ulei esential si mai sunt folosite ca ingredient in parfumerie, sapunuri, siropuri, lichioruri, dar si in cremele antirid.

Avertisment: in cazul copiilor cu varsta sub 6 ani, nu trebuie folosit mai mult de o picatura de ulei! Uleiul de chimen dulce este puternic si nu ar trebui utilizat in doze mari, deoarece poate avea un efect narcotic. Ar trebui sa fie evitat cu totul in timpul sarcinii si in epilepsie.

Aplicatii externe:
Amestecate cu ulei vegetal (5-7 picaturi de ulei de chimen la 10 ml de ulei vegetal):
•    piele impura, grasa
•    colici si spasme gastrice (prin masajul zonei)
•    celulita (ca ulei de masaj)
•    calmeaza si inlatura disconfortul in perioada de menstruatie si menopauza
•    relaxeaza sistemul digestiv, imbunatateste digestia, combate flaturlenta, inlatura senzatia de voma sau greata, util in constipatie, sughit
•    tonic al ficatului si splinei, dupa abuzul de mancare sau alcool
•    ajuta la eliminarea apei din tesuturi, util in drenaj limfatic
•    detoxifiere
•    stimuleaza secretia de hormoni estrogeni
•    regleaza activitatea sistemului reproducator la femei
•    obezitate

Amestecat cu apa ( 5 picaturi la 1/8 litri de apa), ca gargara impotriva inflamatiilor gatului.

5 picaturi de ulei esential de chimen dulce adaugate in apa de baie, dupa ce au fost in prealabil diluate cu sapun lichid neutru calmeaza colicile, inlatura balonarea, constipatia si alte probleme digestive. Deasemenea actioneaza si ca diuretic, eliminand excesul de apa si  celuita.

Inhalatii:
•    bronsita
•    astm

In aparatul de aromaterapie:
•    ajuta la eliminarea starilor de singuratate, disconfortului emotional si racelilor
•    dezvolta capacitatea de a vedea o situatie in mod clar
•    induce curaj, putere si optimism in fata situatiilor absolut imposibile
•    reduce stresul
•    insomnie

Aplicatii in cosmetica:
Diluat in ulei presat la rece este un ulei eficient pentru tratarea capilarelor sparte, pentru ten gras sau acneic. Bun antirid, ajuta la eliminarea pungilor din jurul ochilor. Ajuta la vindecarea vanatailor.

Sursa: http://www.shop.styx.ro/uleiuri-esentiale/ulei-esential-chimen-dulce-puritate-100-fara-adaosuri-sintetice-fara-solventi-sau-alcool-10ml-127.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s