Ulei esential de isop

isop.jpg

Isopul este un arbust care creste in zona mediteraneana si in Asia (zona cu clima temperata), atinge o inaltime de maxim 60 cm, are frunze mici, aromatice, in forma de lance, iar florile pot fi albe, roz sau albastre. Deoarece si florile au un parfum puternic, fluturii si albinele sunt atrasi in mod deosebit de aceasta planta.

Isopul a fost folosit din antichitate in ritualuri, ca planta aromatica in bucatarie, ar si in scopuri medicale. Numele de isop provine din ebraica, „ezob” si inseamna „planta sfanta”. Evreii Vechiului Testament il foloseau la prepararea unui elixir si in ritualurile din temple. Isopul, simbol al purificarii spirituale, este astfel asociat cu botezul si iertarea pacatelor.

Medicii greci, Hippocrate, Dioscoride si Galen recomadau isopul pentru afectiunile respiratorii  (expectorant). In secolul XVI si XVII planta era folosita pentru calamrea tusei si a congestiilor respiratorii si imbunatatirea circulatiei sangelui.

Romanii foloseau isopul pentru a-i para de imbolnaviri in perioada epidemiilor pentru a dezinfecta camerele bolnavilor, dar si casele.

In Anglia isopul era adaugat in apa de baie pentru calmarea durerilor musculare.

In America Latina, siropul din flori era consumat pentru rezolvarea congestiilor pieptului si alinarea durerilor de stomac. Sucul din plante imbunatatea vederea, ajuta la eliminarea parazitilor intestinali si calma durerile de dinti.

Din punctul de vedere al medicinii orientale, isopul este un tonic puternic, incalzeste corpul, dinamizeaza energiile yang, mai ales plamanii.

Principalele proprietati terapeutice: antiseptic, antispasmodic, astringent, bactericid, cefalic, digestiv, diuretic, detoxifiant, expectorant, hipertensiv, tonic general, tonic nervos, echilibrant.

Aplicatii externe:
Adaugat intr-o crema sau lotiune neutra, uleiul poate ajuta pielea sa se vindece, fara cicatrici permanente (eczeme, dermatite).
Intr-un ulei de masaj:

  • imbunatateste circulatia sângelui, regleaza tensiunea sanguina
  • este tonic pentru sistemul digestiv, combate indigestia, balonarea, constipatia si flatulenta
  • benefic pentru menstruatia absenta sau insuficienta
  • reduce retentia de lichide
  • ajuta in tratarea artritei, reumatismului si gutei (ajuta la eliminarea acidului uric)
  • reduce inflamatiile si vânataile

4-5 picaturi de ulei esential adaugate in 20 ml de ulei presat la rece, sunt suficiente pentru un masaj aromateraupeutic complet.

Este eficace in cazul unor probleme respiratorii si infectii virale, cum ar fi raceli, tuse, dureri de gât, gripa, bronsita, astm bronsic, guturai si amigdalita.

Expectorant si antibacterial puternic, uleiul de isop combinat cu uleiurile de arbore de ceai, eucalipt si cimbru poate fi folosit pentru bronsite, faringite si sinuzite. Combinat cu uleiuri de eucalipt, lavanda si ienupar este excelent pentru durerile reumatice provocate de frig si crampe musculare in timpul anotimpului rece.

Isopul este foarte util in splina si pancreas. Datorita proprietatilor diuretice medii, se poate pentru drenaj limfatic.

In inhalatii cu abur, combate sinuzita.

In aparatul de aromaterapie:
Fiind un ulei tonic, ajuta in anxietate, melancolie, pesimism, oboseala mentala, raceala, tuse, bronsita, astm si infectii. Remediaza dificultatile de concentrare si problemele de memorie. Este un foarte bun expectorant; scade apetitul persoanelor care sufera de bulimie.
Traditional era considerata “Iarba Protectiei”, deoarece se credea ca-l apara pe individ si casa lui de agresiuni si “spirite rele“.
Din perspectiva moderna, conform medicinii orientale, uleiul de isop ne protejeaza atat fizic cat si psihologic. Este benefic mai ales persoanelor care sunt usor afectate de dispozitia si starea  emotionala a celor din jur, absorbind repede orice tensiune din mediul inconjurator.

Aplicatii in cosmetica:
Diluat in ulei presat la rece, sau adaugat in creme uleiul esential de isop este hidratant pentru pielea uscata, util in dermatite, eczeme si pentru capilare sparte (cuperoza).

Uleiul esential de isop se combina cu: salvie, geranium, grapefruit, lavanda, lamâie, lime, mirt, rozmarin, portocala.

Precautii: nu este recomandat persoanelor care sufera de epilepsie. Evitati-l in timpul sarcinii, nu se foloseste la copii. Se foloseste in cantitati reduse; de evitat utilizarea indelungata.

Se combina cu: salvie, geranium, porocala, mandarina, melisa si rozmarin.

Sursa: http://www.shop.styx.ro/uleiuri-esentiale/ulei-esential-isop-puritate-100-fara-adaosuri-sintetice-fara-solventi-sau-alcool-10ml-137.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s