Plante pentru fumigatie

 

Salvie

3252225_orig

Produse de fumigatie culese de triburile de amerindieni din zona Californiei, zone vechi sacre. Detalii pe e-mail.

artemisia cana

Salvie Badlands
Artemisia cana

Un soi diferit de salvie, cules din orașul Interior, din Dakota de Sud. Noi îi spunem Salvie Badlands, deoarece orașul Interior se află lângă Parcul Național Badlands. Numele obișnuit pentru acest soi este Silver Sagebrush. Se spune că cei din tribul Lakota o folosesc în ceremonii împotriva energiilor negative arzând salvie și făcând brățări din ea pentru Dansul Soarelui. Aceste mănunchiuri sunt destul de lungi, între 40-45 de centimetri lungime și 7 centimetri în diametru. Mănunchiurile de Salvie Badlands sunt făcute pentru noi de către o familie din tribul Lakota, în lunile de vară, din salvie pe care o cresc și culeg de pe pământurile proprii.

artemisia tridentata

Salvie Big Sagebrush (salvie de desert)
Artemisia tridentata

Artemisia tridentata este una dintre cele mai frecvent folosite tipuri de salvie de către amerindieni. Poate fi găsită în regiunile vestice, nord-vestice, sud-vestice și cea Great Plains. A fost folosită în scopuri medicinale de către triburile Cahuilla, Diegueño, Flathead, Havasupai, Hopi, Navajo, Paiute, Salish, Zuni și alții. Tratamentele variau de la a arde planta și a inhala fumul, până la ceaiuri și comprese. Tribul Cahuilla o numea wikwat și preparau un ceai din frunze pentru afecțiuni ale stomacului. Atât tribul Cahuilla, cât și Peiute adunau semințele ca sursă de hrană și obțineau un fel de făină din ele. Salvia Big Sagebrush era folosită de către unele triburi ca material de construcție, sursă de combustibil, și o plantă din care obțineau vopsea galbenă. În ceremonii, diverse triburi o utilizau pentru curățări energetice.
În prezent, planta este folosită ca și celelalte tipuri de salvie în curățări. Mirosul salviei Big Sagebrush este adesea asociat cu zona vestică, datorită faptului că este foarte răspândită în platourile vestice. Atunci când este uscată în mănunchiuri, capătă un vag miros prăfuit. Însă în natură, dacă sunteți destul de norocoși să experimentați o furună într-o după-amiază de vară, este posibil ca aerul să fie umplut cu parfumul inconfudabil al salviei Big Sagebrush.

artemisia californica

Salvie California Big Sagebrush
Artemisia californica

California Sagebrush este un tip de salvie cu frunze delicate și cu un miros plăcut. Triburile din California o folosesc atât cu scop medicinal, cât și spiritual. Cei din tribul Ohlone o foloseau pentru dureri dentare, tuse, astm, și în tratarea rănilor. Cei din tribul Chumash o foloseau în tratarea durerilor de cap, a tusei și a iritațiilor provocate de oțetari. De asemenea, ardeau mănunchiuri pentru a purifica o casă după o înmormântare. Cei din tribul Cahuilla o numeau hulvel, și era o plantă importantă folosită în riturile de pubertate ale unei fete. Uneori o și fumau după ce o amestecau cu tutun și cu alte frunze. Cei din tribul Luiseño ardeau salvie California Sagebrush împreună cu Salvie Albă de California în cadrul unei ceremonii a focului înainte de a vâna. Vânătorii stăteau în bătaia fumului, întrucât credeau că fumul îi putea absolvi de orice încălcare a obiceiurilor sociale pe care le-ar fi putut comite, lucru ce le-ar fi adus ghinion.

salvie alba

Salvie Albă de California
Salvia apiana

Salvia Albă de California e unică între toate tipurile de salvie din lume. Frunzele sale late cresc în mănunchiuri în fomă de floare, pe o tulpină argintie. Are un miros inconfundabil, cu o aromă puternică și plăcută care amintește de regiunea Chaparral din sudul Californiei, acolo unde se găsește salvia albă. Tribul Cahuilla, care a trăit în regiunile care acum sunt San Diego și Riverside, o numeau qas’ily și îi foloseau semințele pentru a face un tip de făină. Frunzele sale erau preparate în diverse moduri pentru a trata răceli. Se știe că atunci când salvia albă este arsă, fumul eliberat purifică foarte bine.
În prezent, salvia albă este folosită în purificarea obiectelor, a a oamenilor și a locurilor. Toate mănunchiurile noastre sunt făcute din salvie care crește în sălbăticie. Familiile cu care colborăm lucrează din greu pentru a culege cea mai bună salvie pe care o pot găsi, din care confecționează mănunchiuri de diverse dimensiuni.

artemisia ludoviciana

Salvie Dakota
Artemisia ludoviciana

Lăudată de indienii din regiunea Great Plains pentru proprietățile sale medicinale și ceremonioase, artemisia ludoviciana este cunoscută sub diverse denumiri… salvie albă, salvie gri, salvie sălbatică, salvie de preerie, pelin, Cudweed Sagewort, Lousiana Sagewort, și altele. Printre calitățile sale medicinale se numără tratarea durerilor de cap, a tusei, a afecțiunilor stomacale, și altele. În plus, datorită mirosului său plăcut, a fost folosită pentru deodorizarea picioarelor, în confecționarea pernelor, precum și în alungarea țânțarilor.
Cât despre folosirea sa în ceremonii, este arsă pentru a alunga spirite negative sau coșmaruri avute de o persoană bolnavă, și este inclusă în ceremoniile sweat lodge și Sun Dance. Obiectele erau purificate prin trecerea lor prin fum. De asemenea, era frecată de obiecte sau de corpul unei persoane.
Pentru afumare, luați un băț de salvie și rupeți frunzele de pe el. Rulați frunzele și faceți un mic ghemotoc din ele. Așezați-l pe un cărbune aprins, suflând ușor pentru a obține cantitatea de fum dorită.

cedru

Cedru
Calocedrus decurrens

Cedrul a fost folosit de triburile amerindiene în scopuri medicinale și ceremoniale. De cele mai multe ori, este ars, iar fumul atrage spirite benefice și înlătură energiile negative. Este folosit frecvent în ceremoniile de purificare sweat lodge, în care câteva ace de cedru sunt aruncate pe pietrele încinse. Tribul Apașilor ardea cedru pentru a alunga fantomele, întrucât credeau că fantomele nu-i puteau suporta mirosul și nu s-ar fi apropiat. În tribul Pawnee, fumul de cedru era folosit în tratarea nervozității și a coșmarurilor. Se crede că cedrul are proprietăți de protecție, iar ramurile de cedru erau așezate pe corturile tipi pentru a alunga fulgerele.

6000-003-002

Ienupar
Juniperus sp.

Juniper a fost folosită de către amerindieni pentru proprietățile sale medicinale, precum tratarea răcelilor, a tusei sau a afecțiunilor respiratorii. Se prepara un decoct făcut din acele, crengile și scoarță. În tribul Cree, se prepara o compresă din scoarță și se aplica pe o rană pentru proprietățilw sale antiseptice. Cât despre folosirea sa în ceremonii, cei din tribul Cheyenne ardeau salvia Juniper pentru a alunga frica de ființe ale fulgerului, precum și pentru a ușura nașterile. Cei din tribul Arapho îi măcinau acele pentru parfumul lor.

Salvie Albă de California si Salvie Big Sagebrush
Salvia apiana/ Artemisia tridentata

Mănunchiurile făcute din amestecul a Salviei Albe California și Salviei Big Sagebrush aduc varietate în practicile de curățare cu salvie. Se crede că atunci când sunt arse, ambele tipuri de salvie alungă spirite, energii și emoții negative. Ambele sunt crescute și culese în California.

salvie alba+cedru

Salvie Albă de California si  Cedru
Salvia apiana/ Calocedrus decurrens

Mănunchiurile făcute din amestecul dintre Salvia Albă de California și cedru aduc varietate în practicile de curățare cu salvie. Atunci când este arsă, se crede că mirosul pronunțat al frunzei de Salvie Albă de California alungă spiritele, energiile și emoțiile negative. Cât despre cedru, se crede că acesta atrage spiritele benefice, iar tribul Apașilor folosesc cedrul pentru alungarea fantomelor. Atât salvia albă, cât și cedrul sunt crescute și culese în California.

salvie alba si ienupar

Salvie Albă si Ienupar
Salvia apiana/ Juniperus sp.

Mănunchiurile făcute din amestecul dintre Salvia Albă și Salvia Juniper aduc varietate în practicile de curățare cu salvie. Atunci când este arsă, se crede că mirosul pronunțat al frunzei de Salvie Albă de California alungă spiritele, energiile și emoțiile negative. În tribul Cheyenne, acele de salvie Juniper erau arse uneori pentru a alunga frica de fulgere. Atât salvia albă, cât și cea juniper sunt crescute și culese în California.

mugworth

Mugworth
Artemisia douglasiana

Denumirea Mugworth este folosită pentru a desemna mai multe specii de salvie. Salvia noastră mugworth este originară din vestul Statelor Unite li este cunoscută sub numele de Douglas’s Mugworth, California Mugworth și Wormwood. Amerindienii o foloseau atât în scop medicinal, cât și în ceremonii. Triburile Chumash, Karok, Miwok și Yurok o foloseau în tratarea reumatismului, uneori aplicând comprese din frunze și alteori preparând un decoct care se administra intern. Cei din tribul Pomo o foloseau pentru a trata durerile stomacale și crampele. Tribul Peiute o utilizau în tratarea răcelilor și a febrei, așezând crengi peste un pat de cenușă, pe care dormeau.
În tribul Miwok, mugworth era frecată de corp pentru a alunga fantomele. Erau confecționate coliere din mici mănunchiuri făcute din mugworth și din alte plante, care atunci când erau purtate, alungau coșmarurile cu persoane decedate și făceau posibilă ieșirea pe timpul nopții fără teama de fantome.

iarba sfanta

Yerba Santa
Eridictyon trichocalyx

Yerba Santa a fost folosită în scopuri medicinale de către multe triburi californiene. Se spune că frunzele erau fumate sau mestecate pentru a ameliora astmul, tusea, răcelile, durerile de cap și de stomac. Frunze zdrobite erau aplicate extern pentru tratarea durerilor, a tăieturilor, a rănilor și a durerilor musculare. Frunzele zdrobite erau aplicate și oentru a reduce inflamațiile și pentru a ameliora durerea cauzată de fracturi. Yerba Santa are un miros unic și este una dintre puținele plante care chiar au un miros medicinal. Cei din tribul Cahuilla o numeau tanwivel.

Palo Santo

palo santoin curand

Traducerea Georgiana Filip

©Cristina Filip

Informatiile pot fi copiate doar cu acordul meu personal

3 comentarii la &8222;Plante pentru fumigatie&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s