Bolurile cantatoare

 

BWM20A-BowlMarketWide.jpg

Bolurile cântătoare (sau Bolurile cântătoare tibetane) au ajuns să fie una dintre uneltele cele mai populare folosite în terapia cu sunet. Modul în care sunt folosite variază de la cultură la cultură. De exemplu, în regiunea munților Himalaya, ele sunt folosite de către shamani și de către preoți din comunitățile budiste, bon și sufiste. În India, ele sunt folosite în meditatții, și doar recent au început să fie folosite și în terapia cu sunet, datorită popularității câștigate în Occident. Folosirea lor pentru vindecare în regiunea munților Himalaya este mult mai veche decât cea din India, în ciuda a ceea ce se spune pe internet. De obicei, în Nepal, spre exemplu, bolurile cântătoare nu se așează direct pe corp, însă în ultimul deceniu, au adoptat această practică din Occident. În Orient, sunetul reprezintă un obiect antic de studiu al transformării, și precedă conceptele occidentale cu câteva secole. Tradiții orale pot fi datate în urmă cu 18,000 de ani, iar din Turcia și până în Mongolia au fost găsite scrieri vechi de 1000 de ani. Bolurile cântătoare sunt folosite și în China, Asia de Sud, Japonia, Coreea de Sud, și în Kashmir ca instrumente de la templu. De asemenea, putem vedea folosirea bolurilor cântătoare în Afghanistan, Pakistan, Mongolia, Filipine, Vietnam și Bhutan.

În Occident, ele sunt folosite și în meditație, fapt ce are aproape 100 de beneficii pentru sănătate, de la reducerea stresului, până la creșterea circulației sanguine și scăderea ritmului cardiac; întărirea sistemului imunitar și ameliorarea fibromialgiei și a psoriasisului. Așadar, simplul fapt de a asculta un bol tibetan poate avea numeroase beneficii. Studii efectuate în Europa arată că folosirea lor ca și unelte de masaj, împreună cu beneficiile sunetelor, ajută în tratarea unor afecțiuni abdominale și digestive, a unor afecțiuni cardiace, ale discurilor coloanei vertebrale, a unor probleme de articulații și de circulație sanguină. În Germania, de exemplu, ele sunt folosite de către terapeuți calificați în obstretică, în azile de bătrâni, în școli, în terapii logopedice, în lucrul cu persoane cu handicap și în îngrijirea celor muribunzi. Întrucât sistemele medicale din alte țări au inclus bolurile cântătoare în cercetările lor, folosirea lor în vindecare este mult mai des întâlnită decât în această țară.

Terapia cu boluri cântătoare le completează perfect pe cele tradiționale, precum naturopatie și terapii holistice. (Vă rugăm să țineți cont de faptul că bolurile cântătoare nu își au originea în Tibet, și foarte puține au fost făurite acolo. Asadar, oricine se referă la ele ca fiind „tibetane” este fie dezinformat sau folosește infomații care induc în eroare, cu scopul unor insinuări ezoterice. Termenul de „boluri cântătoare tibetane” este pur și simplu un rezultat al branding-ului sau al semioticii).

Deoarece auzim nu doar cu urechile, ci și cu pielea și cu oasele, efectele vibraționale și sunetele pot influența fiecare aspect al corpului, inclusiv starea creierului. Efectele lor asupra celulelor țesutului și a căilor nervoase ale creierului sunt înțelese abia acum. În cercurile medicale din orient, boala este considerată a fi 75% mentală, ceea ce este total opusul în această țară (SUA). Dacă boala este într-adevăr în proporție de 75% mentală, atunci orice agent care poate afecta sistemul nervos, undele cerebrale, circulația sanguină, ritmul cardiac, respirația, etc., ar avea o influență foarte mare asupra minții. Prin această acțiune, mintea poate influența apoi starea de bine a pacientului, încurajând o viziune pozitivă, încurajând capacitatea de a lua decizii și echilibrând funcțiile corpului, precum și producând endorfine, care sunt sedativele naturale ale corpului.

În cazul acesta, mai este de mirare faptul că paicenții internați cu boli grave primesc și consiliere psihologică? Bolurile cântătoare (atunci când sunt folosite de terapeuți calificați) au capacitatea de a influența sistemul nervos autonom, mai exact sistemul nervos parasimpatic, care este responsabil de abilitatea noastră de a răspunde calmi, după ce am luat în considerare diverse aspecte, în contrast cu un răspuns impulsiv. Stimularea sistemului nervos periferic scade tensiunea arterială, ajută digestia, metabolizarea zahărului, și poate liniști mintea până la punctul în care se manifestă o conștiență profund spirituală. Studiile asupra bolurilor cântătoare au arătat că acestea sunt eficiente în cazul copiilor care suferă de tulburări ADD sau ADHD. Anumite tehnici cu aceste boluri pot produce efecte magnetice care măresc fosforilarea țesuturilor, care ajută în proliferarea fibroblastică și în vindecarea țesutului. Magnetismul mărește nivelul fosfatazelor alcaline în locul unde s-a produs o fractură, fapt ce grăbește vindecarea fracturilor. Afectează membranele celulelor roșii, ducând la o scădere a formațiunilor circulare și mărind gradul de oxigenare a țesutului.

Traducerea Dayanara

© Ariendra Dagoz Family

Textul poate fi reprodus integral sau partial doar cu acordul prealabil ai administratorilor blog-ului si doar prin mentionarea sursei de provenienta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s