Cu Tom Kenyon despre efectele sunetului

Planet-of-Sound

Folosirea sunetului si muzicii, pentru a produce „vindecare”, are o istorie lunga, ce se intinde in trecut, spre inceputurile efective ale omului.

Cercetarile intreprinse asupra efectelor neurologice ale sunetului au demonstrat ca creierul uman reactioneaza la tonul pur, in moduri foarte specifice. Scanarile PET – care determina consumul de glucoza la nivel celular – indica faptul ca sunetul sau muzica pura (fara cuvinte) stimuleaza cresterea activitatii celulare in emisfera dreapta.

Atunci cand e stimulata emisfera cerebrala dreapta – ca in folosirea sunetului sau tonalitatii pure – are loc adesea o crestere a starilor de constienta neobisnuita. Acest lucru se intampla, deoarece emisfera dreapta angreneaza aspectele spatiale si intuitive ale inteligentei noastre. In aceste stari neurologice, perceptia noastra asupra realitatii (atat cea interioara, cat si cea exterioara) poate fi foarte diferita de experienta noastra de fiecare zi. Simturile noastre pot deveni mai ascutite sau sensibile, mai vii sau rafinate. Nu e ceva neobisnuit sa avem o experienta instantanee despre viata noastra interioara mentala si emotionala, prin perceptia directa a impulsurilor noastre psihice (adica, emotiile din adancul fiintei noastre, fanteziile si conflictele sau dramele arhetipale), din timpul acestor tipuri de stari modificate. In astfel de imprejurari, e posibil ca materialul nostru mental/emotional inconstient sa se prezinte sub forma de imagistica interioara (imagini ca din vis) sau chiar dialoguri interioare.

Neuropsihologia a demonstrat, in mod limpede, ca ne folosim doar o mica parte din potentialul creierului/mintii. O cauza a acestui lucru are de-a face cu simplul fapt ca creierul nostru construieste noi retele neuronale, doar atunci cand e solicitat in maniere noi.

In 1983, mi-am inceput munca in domeniul psihoacusticiii, cu Acoustic Brain Research (ABR)/Cercetarea acustica a creierului, pentru a studia efectele sunetului si muzicii asupra creierului, ca mijloc de a mari potentialul uman, in domeniul creativitatii si genialitatii superioare.

Pe baza acestei cercetari si a propriilor experiente cu tehnologia bazata pe sunet, sunt convins ca starile de constiinta modificata constituie o cheie importanta pentru descatusarea unei mari parti din potentialul nostru nefolosit. Iar ca tehnologie care sa ne ajute, sunetul si muzica sunt neegalate.

A auzi inseamna a crede, asa ca va invit sa simtiti voi singuri puterea sunetului si muzicii, de a influenta starile de constiinta modificata.

Extras din email Editura for You

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s